Selasa, 1 Mac 2011

CINTA & LABAH

SAHABAT…
pernah tak sahabat renungkan pada embun yg melitupi sarang labah2 dipagi2 hari ? pernahkah sahabat perhatikan itu?
pernahkah sahabat perhatikan akan erti yg tersirat disebalik kejadian Allah itu?

sahabat,
ibrah sarang labah2 itu adalah cinta sejati seorang hamba pada Allah. Dan cintanya yg sejati terhadap manusia kerana Allah.

sahabat,
pernahkah sahabat perhatikan pada labah2 yg sedang membina sarangnya? begitu tekun labah ini, dan begitu khusyuk dan bersungguh2 dia. dia melakukannnya dgn penuh susah payah dan penuh kesukaran. bukanlah mudah membina struktur sekompleks sarang labah2. sahabat... bukan mudah.... tapi dilaluinya juga kesusahan itu. kerana apa? kerana itulah " sunnatullah " kerana itulah fitrah seekor sang labah2
kerana hendak menjadi pengajaran kpd akal manusia yg mahu berfikir.

sahabat,
begitu juga sifat cinta yg sejati... ia bukan dibina dgn mudah. ia bukan diperlolehi dgn angan2 kosong atau penantian santai... bukan! wahai sahabatku.... ia diperlolehi melalui usaha yg getir dan penuh dgn duri & ranjau.

sahabat
cinta pada Allah adalah usaha berpanjangan membina diri menjadi insan yg lebih sempurna. menyempurnakan ilmu melalui pembacaan dan pelajaran yg diperlolehi dari arifiin. menyempurnakan ilmu dgn amalan yg istiqomah.'perumpamaan seorang yg berilmu tapi tak mengamalkan ilmu adalah spt pohon yg lebat daunnya tapi tak berbuah'. dari diri yg sudah mantap pengamalan ilmu itu, datang pula dakwah. menyampaikan pada yg perlu. 'sampaikanlah walau sepotong ayat'. along the way, perbagai ujian dan cubaan akan dating menjadi tamu. menjengah menguji si daie'. Apakah tegar cintanya pada Rabbnya... atau apakah cintanya hanya seperti embun di rantaian sutera labah2?

sahabat,
pernahkan sahabat perhatikan embun yg menumpang malam di rantaian sutera labah2? sahabatku, itulah 'ibrah cinta dunia. cinta dunia tidak diminta datangnya. perginya pula seperti juga embun itu. Tatkala datangnya mentari, maka sirnalah ia dari sutera labah2 tadi... seperti juga cinta dunia, pabila datang kematian, berpisahlah si kaya dgn hartanya. berpisahlah dia dgn saudara maranya utk dia menjawab soalan mungkar dan nakir. akan berpisahlah ia dari isterinya yg pernah menjadi tempat ia melafazkan sumpah dan janji setia. tempat ia meluahkan segala kesetiaan pengabdian. Namun,yg akan tinggal bersamanya ialah hanya sekelumit mana ia menyimpan cintanya pada Allah... itulah yg bakal menjadi temannya berhadapan dgn realiti yg pernah didustakannya suatu masa dahulu ketika mana hidupnya di atas dunia dahulu.

sahabat,
itulah cinta dunia. dan seperti juga embun yg akan menjadi tamu sutera labah2 saban fajar... begitu juga cinta dunia akan berkerumun mendekati dan menggoda orang2 yg hatinya sudah diabadikan kpd cinta pada Rabbnya... ia akan datang dalam perbagai bentuk.... mungkin dalam bentuk harta2 yg bertimbun2, mungkin dalam bentuk kekuasaan yg tak terbatas, mungkin juga berbentuk ladang2 yg luas, mingkin juga terbentuk dari anak2 yg ramai mungkin juga terbentuk dari isteri yg terlalu mencintai dunia. Tak siapa tahu apakah bahagiannya. 'Allah memberi petunjuk kpd orang yg diingininya dan menyiksa yg diingininya...'.

sahabat,
hendaklah, kita seperti sutera labah2 ini. walau kita dikerumuni cinta dunia, walau kita di hambat angin ujian, walau kita ditimpa hujan musibah..... hendaklah kita se thabat sutera labah ini2. hendaklah cinta yg kita bina seperti sutera labah2 itu. baik dari segi tujuan akan pembinaannya, mahupon proses pembinaannya. tujuannya adalah utk memenuhi syiar Allah... menyempurnakan fitrah kemanusiaan. proses pembinaan adalah penuh ngan talbiah ruhiah yg baik diperlengkap ngan kefahaman yg mantap serta amalan yang istiqomah.

sahabat,
kita berlindung dgn Allah dari tertipu dgn tipu daya nafsu dan syaitan. hinggakan kita tersilap membina cinta ini, kita isi cinta ya dibina dgn 'embun dunia'. bila datang realiti kehidupan, maka cinta yg telah disulam ngan kata2 manis dan janji setia itu sirna bertukar menjadi mimpi2 malam yg menagih2 nikmat tidur. khuatiri bila, kesusahan hidup datang bertamu. Bila masalah sedebu menjadi sebatu... ketika itulah embun2 segar dunia tadi tersejat dan hilang entah kemana. yg tinggal adalah kesedihan dan
penderitaan
.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan