Sabtu, 23 April 2011

Pemuda Beribu Bapakan Babi

     Nabi Musa adalah satu2nya Nabi yang boleh bercakap terus dengan ALLAH S.W.T.Setiap kali dia hendak bermunajat,Nabi Musa akan naik ke Bukit Tursina.Di atas bukit itulah dia akan bercakap dengan ALLAH.Nabi Musa sering bertanya dan ALLAH akan menjawab pada waktu itu juga.Inilah kelebihan yang tidak ada pada nabi2 yang lain.Suatu hari Nabi Musa telah bertanya kepada ALLAH ,"ya ALLAH,siapakah orang di syurga nanti yang akan berjiran dengan aku?".
ALLAH pun menjawab dengan mengatakan nama orang itu,kampung serta tempat tinggalnya.Setelah mendapat jawapan,Nabi Musa turun dari burit tursina dan terus berjalan mengikut tempat yang diberitahu.Setelah beberapa hari di dalam perjalanan akhirnya sampai juga Nabi Musa ke tempat berkenaan.
Dengan pertolongan beberapa orang penduduk di situ,beliau berjaya bertemu dengan orang tersebut.Setelah memberi salam,beliau dipersilakan masuk dan duduk di ruang tamu.Tuan rumah itu tidak melayan Nabi Musa.Dia masuk ke dalam bilik dan melakukan sesuatu di dalam.Sebentar kemudia dia keluar sambil membawa seekor babi betina yang besar.Babi itu didukungnya dengan cermat.Nabi Musa terkejut melihatnya."Apa hal ini?,kata Nabi Musa berbisik dalam hatinya penuh kehairanan.
Babi itu dibersihkan dan dimandikan dengan baik.Setelah itu babi itu dilap sampai kering serta dipeluk dan dicium kemudian dihantar semula ke dalam bilik.Tidak lama kemudian dia keluar sekali lagi dengan membawa pula seekor babi jantan yang lebih besar.Babi itu juga dimandikan dan dibersihkan.Kemudian dilap hingga kering dan dipeluk serta dicium dengan penuh kasih sayang.Babi itu kemudiannya dihantar semula ke bilik.Selesai kerjanya barulah dia melayan Nabi Musa."Wahai sauadara,apa agama kamu?"."Aku agama Tauhid",jawab pemuda itu". "Habis,mengapa kamu membela babi? Kita tidak boleh berbuat begitu",kata Nabi Musa.
   "Wahai tuan hamba",kata pemuda itu."Sebenarnya kedua babi itu adalah ibubapa kandungku.Oleh kerana mereka telah melakukan dosa yang besar,ALLAH telah menukarkan rupa mereka menjadi babi yang hodoh rupanya.Soal dosa mereka dengan ALLAH itu soal lain.Itu urusannya dengan ALLAH.Aku sebagai anaknya tetap melaksanakan kewajipanku sebagai anak.Hari2 aku berbakti kepada kedua ibubapaku sepertimana yang tuan hamba lihat tadi.Walaupun rupa mereka sudah menjadi babi,aku tetap melaksanakan tugasku",sambungnya.
   "Setiap hari aku berdoa kepada ALLAH agar mereka diampunkan.Aku memohon supaya ALLAH menukarkan wajah mereka menjadi manusia yang sebenar,tetapi ALLAH masih belum memakbulkan lagi",tambah pemudah itu lagi.
    Maka ketika itu juga ALLAH menurunkan wahyu kepada Nabi Musa A.S , "Wahai Musa,inilah orang yang akan berjiran dengan kamu di syurga nanti,hasil baktinya yang sangat tinggi kepada kedua ibubapanya.Ibubapanya yang sudah buruk dengan rupa babi pun dia berbakti juga.Oleh itu kami naikkan maqamnya sebagai anak soleh di sisi kami".
    ALLAH juga berfirman lagi yang bermaksud :"Oleh keran dia telah berada di maqam anak yang soleh di sisi kami,maka kami angkat doanya.Tempat kedua ibubapanya yang kami sediakan di dalam neraka telah kami pindahkan ke dalam syurga".Itulah berkat anak yang soleh.Doa anak yang soleh dapat menebus dosa ibubapa yang akan masuk ke dalam neraka pindah ke syurga.Ini juga hendaklah dengan syarat dia berbakti kepada ibubapanya.Walaupun hingga ke peringkat rupa ayah dan ibunya seperti babi.Mudah2an ibu bapa kita mendapat tempat yang baik di akhirat kelak.
    Walaubagaimana buruk sekali pun perangai kedua ibubapa kita itu bukan urusan kita,urusan kita ialah menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana mereka menjaga kita sewaktu kecil hingga dewasa.Walau banyak mana pun dosa yang mereka lakukan,itu juga bukan urusan kita,urusan kita ialah meminta ampun kepada ALLAH S.W.T supaya kedua ibubapa kita diampuni ALLAH S.W.T .Doa anak yang soleh akan membantu kedua ibubapanya mendapat tempat yang baik di akhirat,inilah yang dinanti2kan oleh para ibubapa di alam kubur.
Erti sayang seorang anak kepada ibu dan bapanya bukan melalui hantaran wang ringgit,tetap erti sayang seorang anak kepada kedua ibubapanya ialah dengan doanya supaya kedua ibubapanya mendapat tempat yang terbaik di sisi ALLAH....:-)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan